BASMUL ORASULUI ALBEROBELLO



Ati auzit de oraselul Alberobello? Daca nu, cu siguranta imaginile acestui loc le-ati surprins prin articole, documentare, emisiuni cu specific turistic. In cateva cuvinte, as caracteriza aceasta localitate ca fiind punctul in care magia basmelor se impleteste cu farmecul specific orasului cu  *"trulli".
 
* ( trulli = casa in forma cilindrica cu acoperis conic, realizata total din piatra si ridicata  fara adezivi).
 
Va vor impresiona casutele albe, cladite fara mortar, cu acoperisuri conice din piatra, decorate cu  simboluri care reprezinta "stema" familiei ce detine mica locuinta, flori multicolore, cactusi sau palmieri ce strajuesc zidurile imaculate, magazine cu produse alimentare specifice zonei, in special paste Oriechette( urechiuse), uleiul de masline extra virgin cu gust si parfum extraordinar, condimente din legume uscate, rosii uscate si nu in ultimul rand o bautura alcolica specifica zonei "Melona", care poate sa aiba aroma de pepene galben, fistic sau diverse fructe... as spune ca seamana ca si textura cu un lichior fin,  extraordinar de delicios. O sa fiti chiar invitati sa degustati pentru a va convinge, gratisss! :)


Alberobello se afla la circa 80 de km fata de orasul Bari, capitala regiunii Puglia. Se poate ajunge cu usurinta calatorind cu trenul aproximativ o ora jumatate. Distanta de la gara din Alberobello pana la locul unde veti intalni acest "cartier" incantator, e relativ mica, 10 minute de plimbare anemica pe strazi ce urca si coboara suprafata deluroasa a acestei mici localitati.
 
Casutele din Alberobello au fost construite in secolul al XIV-lea de catre agricultori si refugiati. Auzisem o mica povestioara cum ca emigrantii care ajungeau aici si isi construiau aceste locuinte, incercau sa se eschiveze cand venea vorba de plata taxelor locale, urmand ca, in momentul in care soseau colectorii sa scoata o piatra din imobil, iar constructia sa ajunga una cu pamantul in cateva clipe . In momentul de fata foarte putine sunt locuite, majoritatea s-au transformat in magazine, restaurante sau chiar locuri de cazare. Daca doriti sa va achizitionati o astfel de asezare va informez ca sunt de vanzare, iar preturile incep de la  50.000 de euro in sus.
 
 
Odata ajunsa in Alberobello, in cartierul casutelor de basm, am fost invitata intr-un mic magazin al unui bastinas , sa vizitez interiorul pentru a-mi face o idee despre cum arata viata locuitorilor in acele timpuri. Asezarea nu este mai mare de 15 metri patrati si asta in cazul in care, probabil,aveai banuti pentru un mic "mansion" :)). Formata dintr-o singura incapere oarecum delimitata printr-un perete fara usa catre dormitorul conjugal, care la randul lui este divizat pentru a oferi o camera copiilor, in care practic are loc un patut si ATAT! :p Imaginati-va un patrat impartit in doua iar apoi in trei. De asemenea mi-a arat si explicat ce mare valoare avea podul casei unde se pastrau alimentele , iar accesul se realiza pe o scara modesta de lemn. Imi imaginam cu stupoare cum puteau oamenii sa traiasca in locuinte atat de mici si totusi sa aiba o familie fericita si o viata normala. Nu am rezistat prea mult tentatiei si convingerilor italianului,  am achizitionat cateva bunatati.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poti sa te ratacesti pe stradutele albe ore in sir, poti sa zabovesti pe treptele acestora si sa admiri imprejurimile atat de unice, poate chiar sa savurezi un paharel de "Melona" cu gust de pepene galben si sa rontai covrigeii sfaramiciosi, proaspeti cu rozmarin si ulei de masline extravirgin.
 

 
 
 
 
 
Spre seara m-am oprit in Piata Mare a orasului pentru a servi cina. Am ales un mic restaurant de la poalele delusorului impanzit de casute Trulli. Deoarece sunt obsedata, nu exagerez cand spun asta, de fructe de mare, nu m-am putut abtine, nici de data aceasta si  am comandat o portie de paste facute in casa, cu suc de rosii proaspat si fructe de mare, binenteles. Initial am fost sceptica la alegerea felului de mancare cu specific marinaresc, Alberobello fiind o locatie destul de indepartata de mare, dar a fost delicioasa portia mea, iar paharul rece si aburind de Prosseco  "cireasa de pe tort".
  

Acum ca ne-am ghiftuit burticile, dam fuguta la gara fiindca odata cu mine s-a  pornit si ploaia torentiala. Am ajuns la fix... chiar la limita limitelor fara a fi udata din cap pana in picioare. Ce mult ma iubeste Doamne Doamne. :D
 
Concluzie: Daca esti in zona Puglia, nu rata Alberobello! Nu de pomana a fost introdusa localitatea in patrimoniul UNESCO. Sa nu uit,oricum cred ca v-ati dat seama din imagini, cat de unica e!

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CRACOVIA , ORASUL LEGENDELOR!

LACUL COMO, MILANO SI BERGAMO, PARTE A LOMBARDIEI

BARI, CAPITALA REGIUNII ITALIENE APULIA - partea I

MONOPOLI NU E DOAR UN JOC, CHIAR EXISTA!

UNIVERSUL ALBASTRU IN CROATIA - TROGIR, SPLIT SI OMIS - PARTEA I

BOLOGNA , ORASUL "ROSU"