UNIVERSUL ALBASTRU IN CROATIA - TROGIR, SPLIT SI OMIS - PARTEA I
Croatia nu a fost inclusa pe lista mea de "MUST SEE" pana de curand. Ceea ce mi-a deschis apetitul pentru o incursiune in aceasta tara a fost dorinta de a vedea Dubrovnikul, fiindca mi s-a parut, in imagini si documentare, ceva spectaculos. Zidurile imense ale cetatii, cladiri din piatra alba si acoperite cu tigla rosie, marea de un turcoaz impresionant ce delimiteaza aceasta fortareata. Am asteptat 2 ani pana sa ajung sa planific frumoasa vacanta in Croatia.
Dupa lungi cercetari in ceea ce priveste cazarea si transportul, dar si locatiile spectaculoase de pe coasta Dalmatiei, am ales oraselul Omis, ca mai apoi sa descopar satul Gata , cocotat in muntii Monor, cei care de altfel pazesc malurile Adriaticii. Mi-am propus sa am parte de o vacanta linistita, lipsita de prea multa agitatie turistica, de peisaje ce-ti taie rasuflarea, de munte si mare imbratisate in natura, de un centru vechi-istoric, de preparate cu fructe de mare si binenteles oportunitati de a vedea Dubrovnikul. Acest orasel parea a fi perfect, le are pe toate, inclusiv plaja cu nisip fin.
Locatia aleasa pentru cazare se afla la aproximativ 5 km , deasupra oraselului Omis.Drumul pana in Gata te poarta pe serpentine, totodata prezentadu-ti un peisaj ce iti taie rasuflarea. De sus se vede cursul raului Cetina care strapunge muntii si se varsa in mare. Am descoperit acest loc binecuvantat din intamplare, in momentul in care cautam cazare in Omis. E vorba despre un sat linistit, cu case in stil mediteraneam, cu gradini mici si livezi de smochini. Ceea ce am remercat si a fost chiar interesant, as spune, e faptul ca locuintele nu erau imprejmuite cu garduri, au doar o poarta la intrarea in curte, asta imi aduce aminte de Puglia, zona din sudul Italiei si daca ne uitam pe harta sunt de inteles influentele avand in vedere ca se cam invecineaza. Linistea, localnicii zambitori si peisajul ce te inconjoara te transpun intr-o alta lume. Traiesc si acum , scriind, momentele din fiecare dimineata, atunci cand ma trezeam si deschideam obloanele mari si verzi ale geamurilor si auzeam oile vecinilor "conversand", observam cum localnicii isi ingrijesc micile gradini pana in ora 8 dimineata, fiindca urma ca pe parcusul zilei sa aiba parte de o arsita coplesitoare, mirosul tufelor de lavanda ce tronau sub fereastra... un vis!
Pregatim micul dejun si il savuram pe terasa alaturi de "animalul de companie", as zice, o albina care ne vizita in fiecare zi cand luam masa. Ne pregateam si ne stabileam itinerariul din ziua respectiva odata cu momentul savurarii cafelei de pe terasa ce oferea un peisaj sublim.
In cele 7 zile cat am stat in Croatia am avut parte de multe aventuri cat si de momente linistite si memorabile.
In cele 7 zile cat am stat in Croatia am avut parte de multe aventuri cat si de momente linistite si memorabile.
Am si facut pe bucatareasa intr-o dupa-masa in bucataria mea sezoniera si am pregatit fructe de mare , respectiv paste cu scoici si Fritto de calamari.
BEFORE |
AFTER |
Bisericuta din satul Gata |
In prima zi, am vizitat orasul Trogir si Split, doua "bijuterii" care eu le-as cataloga ca fiind orase "surori" fiindca din punctul meu de vedere de aseamna foarte mult ca infatisare. Daca mergi in vacanta in luna august in Croatia, pregateste-te sa faci sauna, fiindca aerul e uscat, iar temperaturile ajung usor la 35 de grade, de altfel nici nu prea o sa vezi vegetatie pe coasta Croatiei. Am avut noroc cu stradutele din centrele intorice ale oraselor vizitate, care sunt ca o mana ocrotitoare. Ne-au ferit de soarele agresiv din toiul zilei.
Am pornit cu masina spre cel mai nordic obiectiv pe care o sa-l vizitam azi si anume TROGIR. Ce as spune ca e specific acestui orasel e faptul ca este asezat pe o mica insula care e legata de partea continentala printr-un frumos pod, de fapt doua. Intrarea in centrul istoric se face pe o poarta sculptata in piatra alba. Stradutele te poarta catre frumoasa piata ce e pazita de turnul cu ceas, apoi catedrala Sfantului Laurentiu unde stau de straja statui ce ii infatiseaza pe Adam si Eva, vechea primarie. Indreptandu-ne spre iesirea cetatii, intampinam faleza invadata de palmieri gigantici si marea albastra in care isi gasesc loc de odihna iahturi si barcute. In Trogir poti sa observi casele localnicilor frumos gatite, cu flori si diverse decoratiuni. Mai nimeream in curtea interioara a unei familii si trageam cu urechea. Nu ca am fi inteles o boaba din ce spuneau, dar eram fermecati de momentele acelea in care puteam sa ne integram cumva in stilul de viata a celor din Trogir.
canalul ce leaga partea continentala cu insula Trogir |
Intrarea in orasul vechi Trogir |
Plecam inspre SPLIT, orasel cetate, construit in vremea lui Diocletian, cu influente romane si arhitectura in stil venetian , fiindca a fost sub aripa Venetiei o bucata de vreme, pana a ajuns sub dominatie Austro-Ungara si mai apoi Iugoslava. In lista obiectivelor de vizitat ar fi : Palatul Diocletian, care e SUPERB, apoi catedrala St Domnius, fortareata, curtea palatului Diocletian, aici vei intalnii chiar si soldati romani.Curtea a fost ridicata in secolul XV si ornata cu statui de influenta egipteana. Nu in ultimul rand trebuie sa colindati stradutele inguste, umbroase, pavate cu piatra ale cetatii care duc la promenada din Split. Ma tot repet cu stradzile inguste, insa e un light motiv al acestor doua orase. Ce sa mai, Split e o incantare! La final de vizita , era sa fac infarct :)). Ochelarii mei de soare, preferati, au fost dati la disparitii, aproape ca i-as fi cautat cu interpolul. Facand poze tot timpul, mai aveam obiceiul de a-i lasa pe cate un pervaz de fereastra, de acolo a pornit si "paranoia mea ", cum ca ii uitasem pe undeva. Va dati seama ca riscam sa nu ii mai gasesc niciodata. Insaaaaa, intoarsa la masina cu sufletul la gura si lipsita de glas, i-am gasit pe scaun. Thank's God! :D
Inainte de scena : "pierderea" ochelarilor |
Seara cautam un loc unde sa luam cina si vrem sa savuram un platou imens de 2 personae cu fructe de mare pregatite in fel si chip. Am luat la pas centrul istoric. Dupa cercetari-, ne-am indragostit de restaurantul Milo ( dupa parearea mea e cel mai bun din Omis, asta dupa ce am avut parte si de rateuri culinare). Stati sa vedeti cu ce ne-am ospatat.
Dupa cina, urmeaza o plimbare pe malul marii si relaxare pe sezlongurile comunitare de pe faleza din Omis, de unde ai parte de o imagine coplesitoare si momente memorabile.
In Omis e obligatoriu sa faci o vizita Fortaretei Starigrad, prima construita si apoi Fortaretei Mirabella care strajuieste de pe munti Omisul. Aceasta a fost construita in secolul XIII si a fost locul unde piratii Omisului se ascundeau si traiau. Istoria spune ca acest orasel a fost condus de pirati, ceea ce il face si mai interesant. Raul Cetina care formeaza frumoasele chei si taie muntii in doua , traverseaza orasul Omis si se varsa in mare. Un spectacol. Apoi puteti urca la turnul de veghe "Visec", care se afla chiar putin mai sus de centrul vechi. Pe cursul raului Cetina, se pot face diverse sporturi, gen rafting. Apoi sa amintesc de centrul istoric, mic de altfel, dar atat de frumos...care se afla pe malul marii si este impanzit de biserici vechi de piatra.
VA URMA...
Comentarii
Trimiteți un comentariu