INTRE MUZICA CLASICA SI PIETRELE MATEREI


Matera sau Sassi di Matera ( Pietrele Materei), pot spune, fara prea multa introducere, este un muzeu in aer liber, o enciclopedie adevarata care exemplifica cu lux de amanunte stilul de viata celor ce au locuit pe aceste taramuri si totodata este al doilea oras ca vechime, dupa Petra din Iordania, locuit continuu, incepand cu anul 7000 inainte de Hristos.

Construite pe teren calcaros si asezate pe marginea frumoaselor chei care traverseaza serpuit Sassi, grotele neolitice ale Materei ofera imaginea unui oras antic.



Desi in zilele noastre nu prea mai este locuita,  ramanand doar cativa proprietari, in deosebi pentru a se axa strict pe partea turistica, restaurante sau puncte de cazare, fiindca la mijlocul secolului XXI orasul a fost evacuat de catre autoritati din pricina conditiilor modeste  si neprielnice in care lumea traia, ramanand doar o destinatie de vizitat, in principiu.

Frumoasa Matera este impanzita de biserici vechi. Una din peferatele mele, este biserica San Pietro Caveoso, o entitate in sine. De fiecare data cand descopar un astfel de punct de cult, ma gandesc de ce oare sunt atat de impresionata de stilu-i simplu, fara picturi, fara prea multe sculpturi, cu ziduri simple de piatra lipsite de finisaje, bancute de lemn efectuate cumva intr-un stil primitiv, un mic altar... Doar florile care sunt aduse, probabil zilnic, trec testul timpului.
 
Am calatorit din Bari pana in Matera cu trenul aproximativ 2 ore , insa timpul trece repede cand ai posibilitatea de a admira un peisaj aproape desertic , presarat doar cu livezi de maslini, garduri joase din piatra de rau si cactusi imensi infloriti.
 
De la gara din Matera spre Sassi di Matera faci o plimbare de nici 5 minute, bine...asta nu inainte de a te opri la cafeneaua  de pe Via Don Giovanni  Minzoni, care se intersecteaza cu  Piazza Giacomo Matteotti, ce duce spre minunatul oras de piatra, pentru a degusta o cafea, o focaccia cu rosii proaspete si busuioc sau de ce nu , cea mai buna inghetata mancata ever, cu nocciola si inca o aroma de-a "casei" , " o aroma unica, cum nu vei intalni nicaieri in lume", imi zicea italianul care servea ! :D

Castelul Materei
Dupa ce am savurat bunatatile Materei, pasim printr-o piateta urmata de un coridor, spre minunata priveliste din Sassi di Matera, o splendoare!Daca mai iei in calcul ca, pe langa peisajul impregnat adanc pe retina, mai ai parte si de un concert gratuit de muzica clasica care se aude din interiorul un case prafuite de timp ... No comment!



E suficient sa te pierzi prin labirintul de stradute ordonate pe trepte de piatra, sa te furisezi prin casele parasite ce ofera, prin ferestre, imagini pe care cu siguranta nu le vei uita niciodata. Apoi poti cobora spre cheile La Gravina, sa admiri peisajul "aspru" ce-l ofera prin stancile sale ,dar si cele mai vechi asezari omenesti amenajate in piatra, adevarate grote. Ai posibilitatea ca sa treci cheile de pe o parte pe alta pe un pod din lemn, sa ajungi in varful acestora pentru a beneficia de "tabloul" orasului. De asemenea, aveti posibilitatea de a plati un ghid local pentru informatii si tur ca la carte.

Ce ar mai fi de vazut :

- Punctul de belvedere de la Storica Casa Grotta di Vico Solitario - unde găsim și Muzeul Antropologic și Demografic
- Casa Grotta di Vico Solitario
- Biserica San Pietro Caveoso, în piațeta cu același nume
- Basilica di San Francesco și Catedrale di Matera.
- Vechile galerii unde se adaposteau rezervoarele de apa
- Castelul Materei
 
Cateva ore petrecute in Orasul Pietrelor din Matera sunt suficiente pentru a ramane profund impresionat/a de "pachetul" cu istorie, arhitectura, viata cotidiana, traditie si natura cu iz exotic.
 
Va las sa visati prin "ochii mei"  ! :) 
 
 

































































 












































 Concluzia mea e ca Matera trebuie trecuta pe lista de "must" daca sunteti in vacanta in sudul Italiei. Nu veti regreta!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CRACOVIA , ORASUL LEGENDELOR!

LACUL COMO, MILANO SI BERGAMO, PARTE A LOMBARDIEI

BARI, CAPITALA REGIUNII ITALIENE APULIA - partea I

MONOPOLI NU E DOAR UN JOC, CHIAR EXISTA!

UNIVERSUL ALBASTRU IN CROATIA - TROGIR, SPLIT SI OMIS - PARTEA I

BASMUL ORASULUI ALBEROBELLO

BOLOGNA , ORASUL "ROSU"

ITALIA, LA MUNTE SI LA MARE