AMINTIRI FRUMOASE DIN 2016 , ANUL MEU!
Sunt cuvintele care descriu iubirea ce o port pentru calatorie. Nici macar nu am incercat sa le scriu intr-o ordine, o spun cu atata sinceritate incat nici nu mai conteaza importanta cronologica.
Asadar, in luna IUNIE, impreuna cu cea mai buna prietena, Linda, am decis sa mergem in Italia, mai exact in zona de sud, zona cu iz exotic, in antiteza cu zona nordica a acestei frumoase tari, asta dupa ce am avut o surpriza destul de neplacuta, circuitul nostru in Toscana si Cinque Terre fiind anulat de catre agentia de turism la care ne-am inscris, darrrr...conform zicalei : " Totul e bine cand se termina cu bine", ne-am reorientat rapid si daca tot era programta o iesire, iar concediile au fost si ele stabilite din timp , am ales destinatia Bari, doar prin cateva simple cautari pe "domnul Google". Nu imi pare rau absolut deloc, a fost de vis! Incepand cu cele 6 orase: Bari, Matera, Ostuni, Alberobello, Monopoli si Polignano a Mare, pe care le-am vizitat in cele 3 zile in care am "locuit" in Puglia, cat si desfatarile cu preparate proaspete din fructe de mare, focaccia delicioasa cu rosii si busuioc, inghetata "adevarata" sau paharele de Prosseco si Limoncelo, oamenii frumosi pe care i-am intalnit. Tind sa ma repet si sa spun de cate ori am ocazia ca italienii din sud sunt extrem de relaxati si oricat ai fi de agitat/a, odata ajuns/a in Bari, pe langa "parfumul" de mare, te umplii cu bunavoie, iar orice urma de stres dispare inainte de a apuca sa te acomodezi cu ceea ce te inconjoara. Vezi aici articolul orasului BARI , MONOPOLI, MATERA, POLIGNANO A MARE , ALBEROBELLO , si mai am o restanta in ceea ce priveste orasul Ostuni. :)))
Apoi, in luna AUGUST am pornit tot spre Italia, insa de data aceasta spre partea de nord. Am inceput cu o scurta oprire la mare, Lido di Jesolo, pentru a ma desfata cu razele soarelui si nisipul fin, apoi Venetia, pe care o mai vazusem, dar intr-o perioada a inundatiilor, in luna noiembrie si nu am reusit sa o descopar asa cum imi propusesem. Am continuat drumul spre zona Prosseco-ului Conegliano- Valdobbiadene, zona viticola, locul de "nastere" a celor mai bune vinuri din Italia, trecand prin Trevignano, Spresiano,Villorba, Montebelluna urcand usor prin Vittorio Veneto, Belluno, spre Cortina D'Ampezzo, un oraș aflat în sudul Alpilor Dolomiți, provincia Belluno, Veneția. Situat în inima Dolomiților într-o vale alpină, este o stațiune populară, cunoscută mai ales pentru sporturile de iarnă, dar si pentru traseele montane care se pot efectua vara. Coborarea a fost indreptata spre Vicenza, in regiunea Veneto din nordul Italiei. Se află la o distanță de 60 km vest de Veneția și 200 km est de Milano, fiind capitala provinciei cu același nume. Orașul are un sector industrial activ, care este faimos mai ales prin fabricile de bijuterii și îmbrăcăminte. Expoziția de Aur este faimoasă la nivel mondial și are loc în Vicenza de trei ori pe an în lunile ianuarie, iunie și septembrie. Tocmai prinsesem ultima editie din anul 2016 a acestei exopizitii de bijuterii si va sfatuiesc sa nu cautati cazare pe ultima suta de metrii fiindca veti ajunge sa platiti pentru un hotel de 3 stele 150 de euro/ noapte. Centrul vechi istoric din Vicenza a fost înscris în anul 1994 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO si este splendid, merita sa va plimbati pentru a va delecta cu imaginile cladirilor cu arhitectura diversa. Ultima oprire din acest circuit a fost la Trieste si castelul Miramare, o desfatare vizuala, imaginati-va un castel pe marginea marii, inconjurat de gradini cu arbori din toate colturile lumii. Daca ajungeti la castel, opriti-va pentru a lua masa in port, la restaurantul Principe Di Metternich, un local cu preparate proaspte de peste, numai cand imi amintesc ... ce n-as da sa mananc un Fritto misto de pesce ! :D
Ultima mini vacanta in Italia din 2016 a avut loc la sfarsitul lunii SEPTEMBRIE, de data aceasta in zona Lombardia, tot in nord, mai exact la Milano. Acest city break pot sa spun ca a fost organizat rapid si eficient de doua persoane minunate, dragi mie, care desi nu sunt prin preajma mea zi de zi, le duc dorul si ma bucur cand le intalnesc, doua fete frumoase si inteligente, care impart cu mine aceasi pasiune, calatoritul si mancatul, Ioana si Marion. :)) Sa revin la itinerariul din Lombardia. Deci, prima zi Milano, seara vizita la Duomo di Milano si Galeriile Vittorio Emanuele II, plimbari pe strazile orasului Milano si portie de paste acompaniate de Prosecco si un desert delicios. Ziua doi Lacul Como. Lacul Como este un lac situat în Lombardia, nordul Italiei, la o altitudine de 199 m, într-o depresiune înconjurată de munți de granit și calcar. Acesta se află la o distanță de aproximativ 45 de minute de Milano. Nu cred ca mai e nevoie de multe prezentari si oricum vreau sa le rezerv pentru un articol de pomina, dar avand in vedere ca George Clooney si alte vedete de la Hollywood au ales sa isi achizitioneze case pe marginea acestui lac, va puteti face o idee cam cat de spectaculos poate fi. Ziua 3, orasul Bergamo, un loc pe care eu o sa-l indragesc de acum incolo si pe care cu siguranta vreau sa il mai revad. Va spun doar ca orasul vechi,Citta Alta, e superb, cocotat sus pe un deal, inconjurat de ziduri vechi, inghesuit de cladiri frumoase din caramida rosie si decorat cu pavaje de un rosu-bordeaux cum nu mi-a fost dat sa vad niciunde in Italia. Magazinele cu produse locale te imbie sa le treci pragul , iar vitrinele "impodobite" cu bunatati traditionale te ademenesc si te "hiptotizeaza" fara macar sa realizezi. O sa va povestesc despre un loc din Bergamo pe care eu il ador, intr-un articol viitor.
La inceputul lunii decembrie am trecut pragul Targurilor de Craciun la Budapesta si orasului Nürnberg, oraș din Franconia Mijlocie, landul Bavaria, Germania, al doilea oraș ca mărime din Bavaria.
La inceputul lunii decembrie am trecut pragul Targurilor de Craciun la Budapesta si orasului Nürnberg, oraș din Franconia Mijlocie, landul Bavaria, Germania, al doilea oraș ca mărime din Bavaria.
Dupa un an plin de momente frumoase si mai putin frumoase, fiindca viata nu e pictata numai in culori vesele (nici nu mi-as dori) :D, m-am trezit, in ajunul Anului nou, la Berlin, frumoasa capitala a Germaniei. Desi a avut loc incidentul neplacut cu o saptamana inainte de plecarea mea, tragedie in care oameni si-au pierdut viata, nu am dat inapoi si am ascultat sfaturile lui Rick Steves, omul care ma inspira intre-ale calatoritului, care sustinea ideea de a nu anula rezervarile noastre ( a turistilor) in pofida celor intamplate. Bine am si facut, fiindca a fost tare frumos si chiar pot sa spun ca m-am simtit "safe". O sa va povestesc despre Berlin curand.
Pentru ca distribuisem nu de mult articolul in care povesteam despre piata de Craciun de la Cracovia si pomeneam de Piata de Craciun de la Praga si cum mi-ar fi placut sa ajung si in Decembrie, dorinta mi-a fost indeplinita de catre Nepomuk ( preot si martir, ocrotitor al Boemiei si totodata cel care "promite" ca odata ce statuia e atinsa te vei intoarce la Praga ), statuie ce se afla pe podul Carol, pe care am atins-o ca orice turist sarguincios in luna mai a anului 2015, sperand ca voi avea ocazia sa revin cat de curand la Praga, si-a "facut treaba" . Targul de Craciun de la Praga pot sa spun ca a fost cel mai frumos targ pe care l-am intalnit si a fost exact cum m-am asteptat. Petrecerea unei zi la acolo a fost apogeul anului 2016!
Vroiam de multa vreme, dar poate nu am gasit momentul potrivit, sa raspund unor intrebari venite din partea voastra referitoare la timpul, organizarea si finantele necesare pentru a iesi un pic din monotonia vietii si descoperirea unor noi locuri,. De data aceasta va voi exemplifica metoda mea si voi poate o sa mi-o impartasiti pe a voastra.
In primul rand cand vine vorba de calatorii si de ceea ce presupune o escapada, tin sa mentionez ca totul depinde de organizare. Nu va imaginati ca trebuie sa faceti schite, scheme si eseuri, ci pur si simplu sa va programati timpul si cheltuilele cu multa sarguinta si atentie.
Referitor la timpul disponibil, eu, personal, va dau un sfat in ceea ce privesc city-break-urile , respectiv organizarea lor la sfarsitul saptamanii, poate cu o mica prelungire de o zi, doua in timpul saptamanii. Cat despre cheltuieli, nu va imaginati ca veti strica o gramada de bani daca sunteti chibzuiti, atenti la detalii, cautati cu atentie cele mai bune oferte de bilete de avion, poate chiar atunci cand sunt perioade de reduceri, gen Wizzair, care ofera reducere de 20 % din pretul initial, in plus daca sunteti membru al clubului Wizz( pentru o suma modica ce se plateste anul, aproximativ 100 lei) beneficiati de alte tura de recucere la acelasi bilet.In principiu cautati destinatii low cost intai. Orasele care pot fi destinatii low cost ar fi : Roma, Treviso, Bologna, Bari, Paris, etc, dar totul depinde de perioada aleasa sau de reducerile aplicate de companiile de zbor in intervalele stabilite de ei. Puteti sa va treziti ca va costa mai mult deplasarea de acasa pana la aeroport.
In ceea ce privesc cheltuielile cu dormitul, cazarea, puteti sa cautati pe Booking sau Airbnb, veti afla diverse "oferte inteligente" un fel de last-minute pentru cateva nopti de cazare, daca aveti noroc ca perioada de rezervare sa fie in concordanta cu cea a biletelor de avion.
Eu zic ca 3-4 zile petrecute intr-o tara straina, experientele pe care le veti trai, toate lucrurile noi pe care le veti cunoaste si trai, merita o cheltuiala de pana in 150 de Euro ( ceea ce include cazare si transport cu avion dus-intors cu tot cu taxe de aeroport). Vorbind intre noi, ganditi-va cum se duc banii acestia daca iesiti intr-o seara la un restaurant sau petreceti un weekend la noi in tara.
Puteti sa incercati sa economisii banuiti lunar, sa nu cheltuiti pe lucruri inutile sau utile partial, si acum ma refer la domane si domnisoare care au tendinta de a risipii bani pe imbracaminte, incaltaminte si alte accesorii. Cumparati doar ceea ce va e strict necesar. Veti observa ca incet incet o sa strangeti banut cu banut. Va spun din propria-mi experienta. :)
M-a intrebat cineva la un moment dat daca organizez circuite. Nu, nu organizez circuite, desi poate pe viitor ma tenteaza ideea. :)
Ca si incheire, am sa trag linia si am sa imi spun concluzia despre anul ce a trecut. Poate a fost unul dintre cei mai frumosi ani din viata mea. A fost un an activ, un an in care am invatat multe, am avut parte de multe experiente noi, am vazut locuri noi, dar am avut parte si de momente mai putin frumoase, tensionate din care tot am invatat ceva si daca nu am invatat, voi invata, am timp, deci tot spre bine e. Am invatat sa fiu mult mai pozitiva, increzatoare si zambitoare.
Imi propun, si o sa incerc sa ma tin de cuvant, cat imi permite timpul, ca in 2017 sa ma apuc serios de scris, sa recuperez treaba cu articolele de pe blog, sa va povestesc despre destinatiile prin care am avut ocazia sa salasluiesc si care inca nu au apucat sa fie descrise din punctul meu de vedere. Sa duc o viata mai sanatoasa din punct de vedere fizic cat si alimentar, desi cred ca imi e cel mai greu si stiu ca nu sunt singura care se "lupta" cu poftele culinare si am aliati in voi :))) si nu in ultimul rand sa ma gandesc la locurile care urmeaza sa le vad, de care o sa ma bucur.
Eu sper ca v-au placut micile mele povestioare si daca va regasiti sau v-au starnit interes, va astept cu drag sa discutam, sa dezbatem sau pur si simplu sa impartasim bucuria de a CALATORII CU PASIUNE.
Va doresc un an nou plin de fericire, impliniri, atat pe plan profesional cat si pe plan sentimental si totodata multa sanatate fiindca nu uitati ca fara sanatate nu avem nimic. Zambiti mai mult, aveti incredere in voi si putere in tot ceea ce intreprindeti, fiindca sunteti singurii responsabili de fericirea si izbanda voastra.
Va pup cu drag si respect,
Andreea
Pentru ca distribuisem nu de mult articolul in care povesteam despre piata de Craciun de la Cracovia si pomeneam de Piata de Craciun de la Praga si cum mi-ar fi placut sa ajung si in Decembrie, dorinta mi-a fost indeplinita de catre Nepomuk ( preot si martir, ocrotitor al Boemiei si totodata cel care "promite" ca odata ce statuia e atinsa te vei intoarce la Praga ), statuie ce se afla pe podul Carol, pe care am atins-o ca orice turist sarguincios in luna mai a anului 2015, sperand ca voi avea ocazia sa revin cat de curand la Praga, si-a "facut treaba" . Targul de Craciun de la Praga pot sa spun ca a fost cel mai frumos targ pe care l-am intalnit si a fost exact cum m-am asteptat. Petrecerea unei zi la acolo a fost apogeul anului 2016!
Vroiam de multa vreme, dar poate nu am gasit momentul potrivit, sa raspund unor intrebari venite din partea voastra referitoare la timpul, organizarea si finantele necesare pentru a iesi un pic din monotonia vietii si descoperirea unor noi locuri,. De data aceasta va voi exemplifica metoda mea si voi poate o sa mi-o impartasiti pe a voastra.
In primul rand cand vine vorba de calatorii si de ceea ce presupune o escapada, tin sa mentionez ca totul depinde de organizare. Nu va imaginati ca trebuie sa faceti schite, scheme si eseuri, ci pur si simplu sa va programati timpul si cheltuilele cu multa sarguinta si atentie.
Referitor la timpul disponibil, eu, personal, va dau un sfat in ceea ce privesc city-break-urile , respectiv organizarea lor la sfarsitul saptamanii, poate cu o mica prelungire de o zi, doua in timpul saptamanii. Cat despre cheltuieli, nu va imaginati ca veti strica o gramada de bani daca sunteti chibzuiti, atenti la detalii, cautati cu atentie cele mai bune oferte de bilete de avion, poate chiar atunci cand sunt perioade de reduceri, gen Wizzair, care ofera reducere de 20 % din pretul initial, in plus daca sunteti membru al clubului Wizz( pentru o suma modica ce se plateste anul, aproximativ 100 lei) beneficiati de alte tura de recucere la acelasi bilet.In principiu cautati destinatii low cost intai. Orasele care pot fi destinatii low cost ar fi : Roma, Treviso, Bologna, Bari, Paris, etc, dar totul depinde de perioada aleasa sau de reducerile aplicate de companiile de zbor in intervalele stabilite de ei. Puteti sa va treziti ca va costa mai mult deplasarea de acasa pana la aeroport.
In ceea ce privesc cheltuielile cu dormitul, cazarea, puteti sa cautati pe Booking sau Airbnb, veti afla diverse "oferte inteligente" un fel de last-minute pentru cateva nopti de cazare, daca aveti noroc ca perioada de rezervare sa fie in concordanta cu cea a biletelor de avion.
Eu zic ca 3-4 zile petrecute intr-o tara straina, experientele pe care le veti trai, toate lucrurile noi pe care le veti cunoaste si trai, merita o cheltuiala de pana in 150 de Euro ( ceea ce include cazare si transport cu avion dus-intors cu tot cu taxe de aeroport). Vorbind intre noi, ganditi-va cum se duc banii acestia daca iesiti intr-o seara la un restaurant sau petreceti un weekend la noi in tara.
Puteti sa incercati sa economisii banuiti lunar, sa nu cheltuiti pe lucruri inutile sau utile partial, si acum ma refer la domane si domnisoare care au tendinta de a risipii bani pe imbracaminte, incaltaminte si alte accesorii. Cumparati doar ceea ce va e strict necesar. Veti observa ca incet incet o sa strangeti banut cu banut. Va spun din propria-mi experienta. :)
M-a intrebat cineva la un moment dat daca organizez circuite. Nu, nu organizez circuite, desi poate pe viitor ma tenteaza ideea. :)
Ca si incheire, am sa trag linia si am sa imi spun concluzia despre anul ce a trecut. Poate a fost unul dintre cei mai frumosi ani din viata mea. A fost un an activ, un an in care am invatat multe, am avut parte de multe experiente noi, am vazut locuri noi, dar am avut parte si de momente mai putin frumoase, tensionate din care tot am invatat ceva si daca nu am invatat, voi invata, am timp, deci tot spre bine e. Am invatat sa fiu mult mai pozitiva, increzatoare si zambitoare.
Imi propun, si o sa incerc sa ma tin de cuvant, cat imi permite timpul, ca in 2017 sa ma apuc serios de scris, sa recuperez treaba cu articolele de pe blog, sa va povestesc despre destinatiile prin care am avut ocazia sa salasluiesc si care inca nu au apucat sa fie descrise din punctul meu de vedere. Sa duc o viata mai sanatoasa din punct de vedere fizic cat si alimentar, desi cred ca imi e cel mai greu si stiu ca nu sunt singura care se "lupta" cu poftele culinare si am aliati in voi :))) si nu in ultimul rand sa ma gandesc la locurile care urmeaza sa le vad, de care o sa ma bucur.
Eu sper ca v-au placut micile mele povestioare si daca va regasiti sau v-au starnit interes, va astept cu drag sa discutam, sa dezbatem sau pur si simplu sa impartasim bucuria de a CALATORII CU PASIUNE.
Va doresc un an nou plin de fericire, impliniri, atat pe plan profesional cat si pe plan sentimental si totodata multa sanatate fiindca nu uitati ca fara sanatate nu avem nimic. Zambiti mai mult, aveti incredere in voi si putere in tot ceea ce intreprindeti, fiindca sunteti singurii responsabili de fericirea si izbanda voastra.
Andreea
Comentarii
Trimiteți un comentariu