FEERIA TARGURILOR DE CRACIUN DIN GERMANIA


           
               Recent am promis ca va voi povestii, in urmatorul articol , despre Croatia, de fapt despre continuarea articolului anterior, insa am renuntat in detrimentul unei ideei pentru o vacanta de iarna si nu numai.
 
                Mi-am propus sa va invit la cateva targuri de Craciun din Germania. Pot sa spun ca aceasta tara m-a cucerit in anul 2017 prin prisma faptului ca am reusit sa ajung in mai multe regiuni ale acesteia si sa descopar tainele fiecarui oras in parte.
 
              Am vizitat acum 2 ani landul Bavariei, mai exact castelele Neuschwanstein si  Hohenschwangau, cat si oraselul Fussen care se afla in apropiere si unde am gasit salaj pentru cateva zile. Totodata am urcat in Alpi pentru un spectacol al naturii ce nu il voi uita . Pana in acel moment  nu am fost foarte tentata sau nu am avut pe lista mea de "must see" Germania. Apoi la sfarsitul anului 2016, am trecut pragul faimoasei capitale, Berlin. Si uite asa, incet, incet am fost prinsa in mrejele acestei tari plina de istorie, istorie din perioada monarhica, nazista ( fiindca sunt pasionata de istoria perioadei naziste, in ideea in care imi doresc sa aflu cat mai multe, am fost la Auschwitz pentru a aprofunda ceea ce cunosteam) sau pur si simplu moderna, care se imbina atat de frumos cu "vechiul".

              Sa nu mai lungesc prea mult cu introducerea, o sa trec repejor la subiect , iar ca sa va faceti o parere cat mai ferma a itinerariului, va atasez o harta cat mai explicita.

 
    1. DRESDA
 
         Cu siguranta ati auzit de Dresda, frumoasa capitala a Saxoniei si de castelul Zwinger. Se stie ca Dresda este locul unde s-a nascut "trendul" romancier, datorita artistilor care i-au trecut pragul, atat muzicieni,sculptori sau pictori.

        Dresda este un tumult de arta si cultura pe care o sa le descoperiti peste tot in deosebi in Martin-Luther-Platz, zona central- istorica. De asemenea Dresda este considerat unul din cele mai bogate orase ale Germaniei, asta si datorita faptului ca a fost resedinta regala, dar si stilului modern pe care il dezvolta in zilele noastre. Dresda este traversata de fluviul Elba care leaga centrul vechi de cel nou printr-un pod fermecator. Cand ajungeti la Dresda sa va aduceti aminte ca acest oras a fost supus unor masive distrugeri in cel de-al Doilea Razboi Mondial, insa a fost reconstruit cu multe eforturi intr-o maniera originala.

     Ce am vizitat?
 
I. Castelul Zwinger - este amplasat între „Opera de stat Dresda” (Semperoper) și „Piața Poștei”, în apropiere fiind teatrul „Staatsschauspiel Dresden”, „Palatul Taschenberg” și „Piața Teatrului”. Construcția  a fost ridicata în anul 1709. Inițial, fusese o clădire din lemn, îngrădită, care servea pentru turniruri, întreceri ale cavalerilor la mânuirea armelor, un amfiteatru și alte distracții pentru curtea regală saxonă.

           Denumirea "zwinger" a fost oferita de locuitorii acestui oras si asta datorita curtii interioare , dar si spatiului redus pe care a fost construit, insa o sa convingeti singuri. Mie mi-a placut foarte mult acest palat  construit in stil Baroc, cu ferestre mari marcate cu diverse sculpturi de piatra, dar si ornamente aurii, asadar se poate observa cu usurinta influenta romanciera.




 
II. Frauenkirche din Dresda- biserica evanghelica-luterana. Aceasta capodopera arhitecturala, o sa fiti surprinsi, dar a fost reconstruita destul de recent, asta dupa ce a fost distrusa aproape in totalitate in cel de-al Doilea Razboi Mondial, din donatii si din materialele vechii biserici in proportie de 50 %. O sa aveti impresia ca e dintotdeauna in acel loc. Toata stima pentru cei ce au reconstruit-o exact asa cum a fost intemeiata in prima faza, in frumosul stil baroc si in perioada anilor 1700, odata cu construirea palatului Zwinger.


III. Brühlsche Terrasse - "Balconul"Europei sau Terasa lui Bruhl
Aceasta frumoasa terasa a fost amenajata ca gradina in 1738 peste vechile fortificatii ale orasului.Va puteti bucura de o panorama a fluviului Elba ce isi croieste drum pe langa zidurile orasului. De asemenea o sa aveti parte de un amalgam de statui una mai frumoasa ca cealalta cu diferite semnificatii. Singura statuie ”supraviețuitore” este Fântâna Delfin, ce datează din 1749. Apoi puteti observa Monumentul Moritz, cel mai vechi din Dresda, finalizat în 1553.

teatrul „Staatsschauspiel Dresden”,




2. MAGDEBURG
      
         Un oras care la prima impresie iti creaza senzatia ca a fost construit recent si asta datorita industriei chimice sau ingineresti, dar si pentru ca este un centru universitar desavarsit.

        Se afla in Saxonia- Anhalt, a nu se face confuzia cu Saxonia si este chiar capitala acestui land. Strabatut de fluvial Elba, la fel ca si Dresda, este considerat unul din cele mai importante orase medievale, cu o atestare mult mai veche de anul 805.

         Este cunoscut  pentru evenimentul de încoronare a lui Otto I. în anul 962 ca primul împărat al Sfântului Imperiu Roman, dar si pentru faptul ca acesta si-a petrecut o mare parte din viata la Magdeburg, urmand ca la moartea sa sa fie ingropat in catedrala de la Magdeburg. De asemenea Marthin Luther, copil fiind, a facut scoala la Magdeburg.

        Desi nu e prea cunoscut de lume, va pot spune ca are o istorie impresionanta si ca rezistat inclusiv razboaielor duse de Napoleon. A fost distrus aproape in totalitate in cel de-al Doilea Razboi Mondial si ca urmele stalinismului si modernismului se observa cu usurinta.

Ce ar fi de vazut:

I. Catedrala din Magdeburg dedicate Sf. Maurice si Sf. Catherine, construita in anul 937, in stil gotic. A fost decorata cu diverse ornamente din marmura si granit aduse de marele imparat Otto I, chiar din Italia, pentru a-si infrumuseta catedrala proprie. De-a lungul timpului catedrala a luat diverse forme, imbratisand influente  arhitecturale diverse. In interiorul monumentului veti intalnii diverse sculpturi si scene din viata cotidiana de pe atunci , una dintre cele mai representative, care pe mine m-a fascinate, a fost statuia "Fecioarelor intelepete si a celor prostute". Sa nu uit sa mentionez ca cele doua sarcofage de piatra a imparatului Otto I si sotiei sale Edith isi au loc chiar in apropierea altarului.










II. Curtea interioara a catedralei - face parte integrata din perimetrul acesteia, insa a-i tinde sa crezi in momentul in care te afli acolo, ca este o mica cetate , imprejmuita de ziduri. Eu am avut onoarea sa asist din exterior, la un mic concert cu muzica clasica, tragand cu ochiul prin vitraliile prafuite de timp si cu urechea la cat de frumos suna tot ansamblul orchestral.



III. Musezul de arta din cadrul "Manastirii Doamnei noastre". Este considerata cea mai veche cladire din Magdeburg construita in stil romanic si de asemenea considerata o perla a Saxoniei Anhalt. A fost construita in jurul anului 1018.

 
IV. Muzeul cultural de istorie - construit in stil Renascentist si Gotic. A fost fondat in 1906 de catre 1906 primul director Theodor Volbehr  care a adus vestigii din tot orasul. Azi puteti observa picturi din secolul XV pana in secolul XX, produse textile, elemente de mobilier, ceramic din diverse secole.

V. Un al monument, care pentru multi pare a fi ceva spectaculos, insa mie personal mi s-a parut chicios, este "Citadela verde a Magdeburgului", construita de artistul  Friedensreich Hundertwasser, inaugurata in 2005. Probabil cand a fost proiectata si apoi construita, s-a dorit a fi o speranta a ceea ce inseamna arhitectura moderna. Repet , mie personal mi s-a parut terifianta, nici poza nu am realizat, de aceea va atasez o poza cu sursa Google.


3. HANNOVER

Cunoscutul oras Hannover, capitala a Saxoniei Inferioare, asezat pe raul Leine, a fost resedinta familiei de Hanover sau  Brunswick-Luneburg. George, duce de Brunswick-Luneburg, este considerat primul membru al acestei familii si fondatorul Hanoverului. Istoria acestui land e una interesanta avand in vedere uniuniea tronurilor Regatului Unit cu Hanoverului si faptul ca monarhii Marii Britanii, Irlandei, Regatului Unit,erau similari cu cei din Hanover.
George I, George II, si George III au fost duci ai casei  Brunswick-Luneburg.Ultimul monarh al casei de Hanover a fost chiar Regina Victoria a Regatului Unit.
De vizitat:

I. Actuala primarie - Neues Rathaus inaugurata in 1913, constructia ei a durat 12 ani incadrandu-se in stilul architectural ce reprezinta secolele XIX si XX, respectiv ecletismul, ce pastreaza elemente vechi ale stilurilor arhitecturale, insa evidentiaza totodata prezenta modernismului. Un exemplu al acestui curent architectural ar fi si "Sagrada Familia" din Barcelona. Ceea ce o face unica pe aceasta cladire , este insasi Domul de 50 m care se ridica deasupra, cat si liftul care isi urmareste traiectoria in diagonala, acest fapt il face unic in Europa.








 



Macheta a vechiului oras Hannover




II. Staatsoper Hannover - Opera din Hannover, construita in 1845-1852.


III Aegidienkirche , una din cele 3 biserici din centrul istoric al orasului, a fost distrusa in al Doilea Razboi Mondial si nu a mai fost reconstruita, ramanand simbol al acelor vremuri.







sursa: Wikipedia

IV. Altes Rathaus - Primaria veche contruita in anul 1410.

V. Centrul vechi , se afla in perimetrul bisericii lutertane si a vechii primarii. Merita sa ii treceti pragul in perioada sarbatorilor de iarna fiindca se organizeaza o frumoasa piata de Craciun. Aici am descoperit o padure de brad "improvizata" in mijlocul centrului istoric, unde puteti sa savurati un vin fiert extraordinar si sa ascultati ciripitul "improvizat" al pasarilor padurii.


























VI. Bahnhofstrasse - localizata in centrul nou al orasului, o strada pietonala ampla, plina de magazine branduite, unde va puteti rasfata si golii buzunarele. :))


























IV. Marktkirche St. Georgii et Jacobi, biserica luterana, construita deodata cu vechea primarie in stil gotic din caramida.



























4. MINDEN localizat in  landul Renania de Nord-Westfalia, Germania. Minden este traversat de raul Wasser si se afla la o distanta de 60 km de Hannover. Atestat documentar din anul 798, deci este un oras foarte vechi, care a primit aviz pentru a avea o piata, a bate monede si a colecta datorii inca din anul 977. In jurul anului 1220 au reusit sa dobandeasca dreptul ca venutirile din comert sa nu mai fie substituite bisericii, ceea ce a dus la o proepsritate si dezvolatare mult mai mare a orasului. A fost  oras  reformat care a intrat intr-o revolta cu regulile lui Marthin Luther, de altfel erau foarte stricti in ceea ce privea vrajitoria, s-au facut executii in masa. Se pare ca Priumul si al Doilea Razboi Mondial au trecut fara sa isi marcheze foarte adanc amprentele asupra acestui orasel, inafara faptului ca locuitorii au fost siliti sa produca arme in fabricile construite in dealurile din apropiere.
Imagini pentru minden germania

I . Catedrala din Minden biserica romano-catolica, construita in secolul VIII

II. Biserica Martini

III. Muzeul din Minden

IV. Teatrul din Minden




 














                 Cele mai reprezentative monumente pentru acest orasel sunt insasi stradutele cu case construite in stil nemtesc . Pierdeti-va pe acestea!

                  De asemenea, daca ajungeti in luna Decembrie o sa aveti parte de o piata de Craciun asa cum ati visat!

Ca si concluzie as spune ca nicaieri nu o sa intalniti  targuri de Craciun atat de colorate, vesele, cu aroma de scortisoara si ciocolata calda ca si in Germania!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CRACOVIA , ORASUL LEGENDELOR!

LACUL COMO, MILANO SI BERGAMO, PARTE A LOMBARDIEI

BARI, CAPITALA REGIUNII ITALIENE APULIA - partea I

MONOPOLI NU E DOAR UN JOC, CHIAR EXISTA!

UNIVERSUL ALBASTRU IN CROATIA - TROGIR, SPLIT SI OMIS - PARTEA I

BASMUL ORASULUI ALBEROBELLO

BOLOGNA , ORASUL "ROSU"