BRATISLAVA – micuta capitala slovaca






                Bratislava, capitala Slovaciei a fost « devorata » de nerabdarea mea inspre cunoastere. Desi mai vizitasem alte orase ale Slovaciei, nu puteam sa ratez tocmai capitala. Daca ar fi sa fac un scurt istoric, as spune ca este cel mai mare oras al Slovaciei(cu aproximativ 400.000 de locuitori) si totodata capitala acesteia. Ceea ce are Romania in comun cu aceasta tarisoara, geografic comparand, ar fi frumoasa Dunare si muntii Carpati care se ridica de pe teritoriul orasului Male Karpaty « Carpatii mici ». 


                Prima atestare a acestul tinut a fost facuta in anul 907. Sa nu uit sa precizez ca a apartinut imperiului Austro-Ungar si mai tarziu Cehoslovaciei. Se presupune ca numele actual deriva de la conducătorului Boemiei Bretislav I. Un lucru destul de interesant, as spune, este faptul ca este unica prin faptul ca o capitala are granita cu doua state, respectiv Republica Ceha si Austria , ambele la aproximativ 60 km .
                 Bunnnn, ca sa nu va plictisesc prea tare cu detaliile geografice , istorice, o sa trec repejor direct in miezul actiunii.

               Desi nu era, in prima faza, un obiectiv principal de vizitat, dupa o scurta documentare m-am convins! E musai sa poposesc pe stradutele cu casute vechi ale centrului istoric si neaparat sa vad castelul Bratislava care sta de paza, frumusel, pe o stanca langa frumoasa Dunare.

Am inceput cu cel mai impunator monument, castelul Bratislava. Va amintiti palatele tipice din cartile copilariei,  cu 4 turnuri, in colturi? Din cate am inteles, dateaza din secolul al XII- lea. Arhitectura as spune ca e gotic- renascentista. Suprafata acestuia este destul de intinsa, cuprinzand curti interioare mici, presarate cu diverse cladiri si chiar o biserica, biserica Sfantul Salvador care dateaza din secolul al IX-lea. Din curtea castelului puteti sa aruncati o privire spre podul Nou din Bratislava, Dunare si oras. Exista un restaurant in turnuletul podului, la inaltime, insa, din cate am auzit, preturile sunt cam piperate. Eu nu am avut timp sa ii trec pragul.
 



Arzand de nerabdare sa ajung in centrul istoric, sa vad vechea primarie, numeroasele biserici,dar si partea administrativa, care cuprinde diverse ministere, am pornit la galop pritre stropii de ploaie.





Am prins o vreme destul de mohorata, dar ce sa vezi, la final au aparut pe frumosul palat patriarhal  razele soarelui , accentuand auritul inserat in oranametele superioare ale cladirii.







Un alt obiectiv pe care nu trebuie sa-l ratati, daca va aflati in partea istorica, este poarta Mihail, care face trecerea intr-o lume mai moderna, as spune. Este singura poarta a fortificatiei care a rezistat in timp.





 Despre partea istorica cu cladiri frumos ornate in stiluri arhitectonice diverse, pot sa va mai indic faptul ca este presarata de restaurante cu iz traditional.

                Dupa ce m-am plimbat pe stradutele si prin micile piete ale partii vintage, acum ma indrept spre palatul Grassalkovich( 1760). Despre el nu o sa va spun prea multe, decat ca este cel mai important palat al tarii si in acelasi context, aici isi exercita mandatul presedintele Slovaciei, so... :D




                 Scurta poposire in Bratislava m-a convins ca toate ezitarile mele initiale erau de prisos. As spune ca este un obiectiv  care merita sa il treceti pe listuta cu itinerarii "calatoare",  fiind foarte aproape de Viena, dar si pentru atmosfera plina de incarcatura istorica care „pluteste” in aerul micutei capitale slovace.




PS: Am prins un apus de soare spectaculos, cum nu mi-a fost dat sa vad pana acum, in acest cadru.




Postări populare de pe acest blog

CRACOVIA , ORASUL LEGENDELOR!

LACUL COMO, MILANO SI BERGAMO, PARTE A LOMBARDIEI

BARI, CAPITALA REGIUNII ITALIENE APULIA - partea I

MONOPOLI NU E DOAR UN JOC, CHIAR EXISTA!

UNIVERSUL ALBASTRU IN CROATIA - TROGIR, SPLIT SI OMIS - PARTEA I

BASMUL ORASULUI ALBEROBELLO

BOLOGNA , ORASUL "ROSU"