PRAGA MEDIEVALA
Imi doream de mult timp, poate chiar de 2 ani, sa ajung la Praga. Am fost fascinata de la inceput de frumoasele imagini pe care le surprimdeam prin documentare. Vroiam sa ajung, in deosebi, la piata de Craciun, dar nu a fost sa fie, atunci... Vorba aceea: " Toate la timpul lor!" Vizita a fost pe masura asteptarilor. Minunata, plina de emotii si uimire!
Ca sa va faceti o idee despre cum mi-am petrecut timpul la Praga, voi detalia putin, urmarind parcursul unei zi deosebite, ce va ramane intiparita mereu in inima si mintea mea.
Am pornit in expeditie de dimineata, mentionez ca era inceputul lunii mai al acestui an, insa vreau sa va spun ca am prins o vreme neasteptat de frumoasa si calda, un pic prea calda pentru o primavara .
Periplul a inceput din interiorul curtii castelului. La intrarea pe poarta, stateau de straja 2 paznici, care-si purtau cu mandrie uniformele parand impietriti prin prestanta lor. Ma amuzam cumplit cum ei, cumintei,tolerau lumea care ii asalta cu aparatele foto, incercand sa surprinda un cadru monumental, asa de inceput... .
Prima oprire a fost la catedrala Sf. Vitus, care nu ai cum sa o ocolesti sau sa nu o observi cu usurinta prin stitlul sau gotic, invechit odata cu trecerea anilor ( secolul XIV), frumos "ornata" cu "dantele de piatra" , impodobita cu elemente aurii, vitralii viu colorate...ce sa mai?! O splendoare! Merita vizitata si in interior, unde se afla si mormântul sfântului Venceslau.
Iesind din catedrala, am facut inconjurul acesteia si am observat locuinta prezidentiala . Urmatoarea oprire a fost la Biserica Fecioarei din Tyn, construita in jurul anului 1365.
Luand cursul unui drum frumos pavat si incadrat intre cladiri vechi, am intrat pe straduta de aur.
Straduta de aur este o splendoare, fiind presarata cu casute viu colorate, de inaltimi mici ( de ajungi sa dai cu capul in streasina acoperisului). A fost numita candva ca fiind "cartierul" alchimistilor angajati de regele Rudolf, care era pasionat de arta straveche si mistica, dar si de aflarea secretului vietii vesnice. Desi se numeste strada aurarilor, aici nu au locuit aurari, poate obsesia regelui de a schimba metalele in aur a fost cea care a stat la baza "botezarii" acestui loc. Casutele pot fi vizitate si chiar se pot achizitiona suveniruri. Toate sunt mobilate si utilate pana la cele mai mici detalii, lasand impresia ca sunt locuite si azi. Ce e mai interesant?! In capatul strazii este "casa cinematograf", unde chiar puteti sa urmariti o pelicula rupta din vremuri. De asemenea, tot din acest punct, isi croieste drum un mic tunel, ingust, pana la inchisoarea castelului, unde puteti observa diferite unelte de tortura, cea mai reprezentativa fiind cusca de metal care " urmareste" forma corpului uman. Acest tip de "cusca" era folosita ca metoda de tortura. Prizionerii erau imobilizati si scufundati intr-o fantana, neavand posibilitatea de a riposta.
Urmatoarea oprire a fost la intrarea principala in palat, unde din ora in ora se face schimbul garzii. Noi nu am avut norocul de a surprinde acest obicei, deoarece in acea zi avea loc o vizita prezidentiala.
Privind Praga de sus, am realizat de ce se spune ca este orasul turnurilor si am decis ca pot sa o caracterizez ca fiind covarsitoare.
Coborand din castel, am luat-o usor la pas prin cartierul Mala Strana, inspre podul Carol. Intrarea pe podul Carol, care dateaza din secolul XIII, este spectaculoasa, presarata de statui in stil baroc. Acesta traverseaza raul Vltava. Se poate opta pentru o croaziera, incat sa admirati spledoarea ce va inconjoara si sa savurati macar un pahar de vin. Daca pana acum v-a placut Praga, nu uitati sa atingeti statuia lui Nepomuk. Legenda spune ca cei care pun mana pe aceasta statuie se vor intoarce la Praga. Nu puteam sa ratez asta! :)
Urmatoarea oprire a fost cartierul evreiesc, unde am vizitat cea mai veche sinagoga in care se tin slujbe, din Europa.
Piata primariei si ceasul astronomic au fost apogeul zilei. Am asistat la spectacolul figurinelor din turnul cu ceas. Vreau sa mentionez ca inainte de acest show, se aduna lumea ca la balci, parca s-ar oferi gratuit , ceva... orice :))
Oprirea finala a fost piata Wenceslas, denumita dupa patronul sfant al Boemiei. Aici se afla si muzeul national ceh. In aceasta piata s-au defasurat o multime de evenimente istorice, marcante.
Sa nu uit de opera din Praga, o splendoare. Tocmai in acel moment avea loc un eveniment, invitatii fiind prezenti pe balconul acestei incantari arhitecturale, elegant imbracati si acompaniati de un pahar de sampanie. Ma gandeam cu nostalgie la o astfel de seara... poate ca Nepomuk ma va ajuta si ma voi reintoarce cat de curand! :)
Ultima oprire a fost gara Wilson, botezata mai nou ca si gara Principala. Ca o recomandare, daca nu ati vazut inca filmul "Pianistul", pe care il indic cu incredere, acum e timpul! O sa surprindeti frumoasa cladire Art Noveau cu iz imperial printre secvente.
Gastronomia ceha m-a incantat! Persoanelor care agreaza sosurile pe langa fripturica, le recomand Praga, unde totul vine asezonat cu mirodenii care mai de care mai imbietoare. De asemenea veti intalni nenumarate magazine cu bijuterii Swarovski, la preturi foarte mici, magazine cu suveniruri, terase unde puteti savura berea pragheza chiar la ea acasa.Pentru vizitarea castelului puteti alege din mai multe variante de bilete, chiar la intrarea din partea de sus a castelului.
Desi citisem undeva ca se plateste taxa pentru trecerea podului Carol, noi nu am intalnit asa ceva.
Preturile sunt destul de piperate in general, atat in restaurante cat si la intrarile pentru obiectivele turistice.
Ma intorc putin la la partea culinara/ gastronimica. Noi am descoperit un restaurant cu specific ceh, in spatele pietii unde se afla turnul cu ceas astronomic, se numeste CESKA KUCHYNE- HAVELSKA KORUNA, unde pentru un pranz copios ( supa si felul doi ), acompaniat, binenteles, de o bere pragheza , am platit 500 de coroane, aproximativ 80 de lei, pentru 2 persoane.
Cat despre aglomeratia din luna mai...va las sa observati voi in poze. Nu am reusit sa surprind un cadru in care sa nu apara diferite "personaje". :)))
Concluzia e simpla : Astept sa ma intorc la Piata de Craciun, in toiul iernii sau de ce nu, intr-o zi de vara, intr-o seara,pe terasa, cu o masa copioasa ! :))